Avl og kårede hingster!

08.06.2020
Fotograf Ada Marlene Vrolijk
Fotograf Ada Marlene Vrolijk

Norsk avl av Gypsy Cob

Vi har en forholdsvis lite utbredt rase her i Norge. Fra tidlig 2000-tallet ble det importert en del hester av rasen, og de var innledningsvis populære og eksotiske. I løpet av disse årene har både kunnskap og kvalitet tatt seg opp. Det er nå en del norskavlede hester her til lands, men også etterhvert en del importerte hester. Fordi vi ikke teller så mange individer her til lands (litt i overkant av 400 registrerte pr 2024) må vi jobbe for å bevare rasen best mulig. Det er viktig å sørge for å beholde de gode trekkene i rasen, og vedlikeholde den flotte hesten sigøynerene så stolt har jobbet frem. Foreningen jobber tett med TGCA (Traditional Gypsy Cob Association) som er anerkjent som rasens moderstambook i EU, samt Norsk Hestesenter som er vår stambokfører og veileder i forhold til arbeid med avlsplanen og andre anliggende hva gjelder avl, utstilling etc. 

Det er mange hensyn å ta når man skal velge hingst, og sette et nytt føll til verden. Vi har en flott og unik rase som vi må jobbe sammen om å verne.

Fotograf Ada Marlene Vrolijk
Fotograf Ada Marlene Vrolijk

Våre kårede hingster: 

(Det kan være andre hingster som er godkjent for avl i Norge, vi legger bare ut de som samtykker til det). Ta evt kontakt med styret@ngcf.no for mer informasjon.

Holm's Picasso

E: Bob the Blagdon, U: Ginger

Eiere: Roy Jacobsen og Maj-Britt Langaas, Holmestrand
Oppdretter: Ukjent

Fotograf: Ada Marlene Vrolijk

Chywoon King William 

E: Old Bill, U: Chywoon Rosie (ikke dna verifisert)

Eier: Ragnar Kjærnes, Vinterbro

Oppdretter: Carol Smettem Minson, UK

Avlsgodkjent i 2021 for bruk i avl i Norge på bakgrunn av kåring i TGCA, samt digital kjøre- og rideprøve til NHS, og helseundersøkelse i tråd med avlsplanen.

Kåret i 2022 på Starum, 3. premiert. 

Dommerkort 2022

Kojak

E: The Producer, U: Pale Face Sister N.R.

Eier: Nina Fagerheim, Evenskjer

Avlsgodkjent for 2023

Det er søkt om avlsgodkjenning for 2024 på bakgrunn av tidligere kåring i TGCA. Vi vil legge ut informasjon om dette fortløpende.