Historikk

07.06.2020
Carcary's Mr. Jackson
Carcary's Mr. Jackson

Gypsy cob er en ganske ny rase når vi tar utgangspunkt i raseetableringen og avl med rasestandarden som grunnlag. Det er sigøynere i Storbritannia som har avlet fram rasen. De har krysset inn flotte hingster av raser som Clydesdale, Shire, Fell og Dales for å få akkurat den type hesten de ønsket. Også andre raser ble brukt, men dette var nok de vanligste, og det ble kun brukt britiske raser. For sigøynerne var styrke, farge og lynne det viktigste.

Det er sigøynere i Storbritannia som har avlet fram rasen. De har krysset inn flotte hingster av raser som Clydesdale, Shire, Fell og Dales for å få akkurat den type hesten de ønsket.

Hestene har tidligere aldri blitt stambokført, men mange sigøynere kan stammen på sine hester i hodet, og det på rams. I 2001 begynte sigøynerne også arbeidet med å stambokføre dem i hjemlandet. 

Pr. 2023 er det registrert 431 levende GC med oppholdsland Norge.

Bruksområde

Gypsy cob'en ble avlet fram til å være en trygg og sterk kjørehest. Samtidig ble hestene brukt til ridning på ettermiddager og kvelder, av barna i familiene. Travløp var også vanlig på kveldstid.

I dag brukes Gypsy Cob verden over som en familie/allroundhest. Den er en utmerket turhest, kløvhest, westernhest, super kjørehest og gjør seg også bra på dressurbanen og lette sprangbaner. Den er også mye brukt i terapiridning

Gypsy Cob på markedet i Appleby
Gypsy Cob på markedet i Appleby