Historikk

07.06.2020
Carcary's Mr. Jackson
Carcary's Mr. Jackson

Gypsy cob er en ganske ny rase når vi tar utgangspunkt i raseetableringen og avl med rasestandarden som grunnlag. Faktisk spesifiserte vi ikke Gypsy Cob som en egen type før i 1950. Det er sigøynere i Storbritannia som har avlet fram rasen. De har krysset inn flotte hingster av raser som Clydesdale, Shire, Fell og Dales for å få akkurat den type hesten de ønsket. Også andre raser ble brukt, men dette var nok de vanligste, og det ble kun brukt britiske raser. For sigøynerne var styrke, farge og lynne det viktigste.

Det er sigøynere i Storbritannia som har avlet fram rasen. De har krysset inn flotte hingster av raser som Clydesdale, Shire, Fell og Dales for å få akkurat den type hesten de ønsket.

Hestene har tidligere aldri blitt stambokført, men mange sigøynere kan stammen på sine hester i hodet, og det på rams. I 2001 begynte sigøynerne også arbeidet med å stambokføre dem i hjemlandet, og per dags dato er det over 8000 registrerte GC'er i England.

I dag er det ca 500 gypsy cob i Norge, og vi er i full gang med registrering.

Bruksområde

Gypsy cob'en ble avlet fram til å være en trygg og sterk kjørehest. Samtidig ble hestene brukt til ridning på ettermiddager og kvelder, av barna i familiene. Travløp var også vanlig på kveldstid.

I dag brukes Gypsy Cob verden over som en familie/allroundhest. Den er en utmerket turhest, kløvhest, westernhest, super kjørehest og gjør seg også bra på dressurbanen og lette sprangbaner. Den er også mye brukt i terapiridning