Hovskabbmidd

22.11.2021
Chorioptic midd under mikroskopet, 0,3 mm. Hvis du kan se den er det ikke en chorioptic midd.
Chorioptic midd under mikroskopet, 0,3 mm. Hvis du kan se den er det ikke en chorioptic midd.

CHORIOPTIC MANGE - 'FEATHER MITES' / Skabbmidd på hest/hovskabbmidd

 • Hovskabb er forårsaket av en midd kalt Chorioptes equi. Det er et veldig vanlig problem i Wirral, Liverpool.
 • Midden lever på overflaten av hestens hud, og har en størrelse på 0,3 mm, og er derfor umulig å få øye på.
 • Midden lever av hudrester og har en 3 ukers livssyklus og klekkes fra egg som ligger på hudoverflaten.
 • De kan leve i miljøet utenfor hestens hud i rundt 70 dager.
 • Det vanligste stedet for midden er nederst å hestens bein, fra kneet og ned, men de kan også spre seg på hele hestens kropp.
 • Hester med mye hovskjegg er oftere utsatt for midden, men alle hester kan bli smittet.

TEGN OG SYMPTOMER

 • Hvordan midden beveger seg og spiser på hudceller, fører til irritasjon og kløe hos hesten.
 • Stamping, og at hesten klør seg på ting og gnir beina mot hverandre og biter/klør seg med tennene er vanlige tegn.
 • Hvor mye hesten klør eller virker utsatt, har som regel ingenting med antall midd på hestens hud å gjøre. Noen hester kan klø mye av bare et lite antall midd. Disse hestene kan faktisk være allergiske mot midden.
 • Skorper og små blødende sår på nederste del av beina hvor hesten har traumatisert seg selv, er også et tegn på at hesten har midd.
 • Symptomene er ofte verre på vinterstid, ofte fordi hesten tilbringer mer tid i staller og ikke kommer seg unna midd som lever i miljøet rundt hesten (halm, flis, vegger og gulv).

MALLANDERS AND SALLANDERS

Hovskabb er ofte sett i sammenheng med flassende områder på huden. Dette er mest sannsynlig hudens egent forsvar for å prøve å fjerne midden selv. Når huden først har startet å flasse, er det sjelden dette gir seg, selv om midden er fjernet. Så lenge hesten ikke viser tegn til kløe, trenger ikke hesteeier å bekymre seg så mye over flasset.

Noen ganger kan flasset danne skorpete/klumpete områder bak knærne (Mallanders/raspe), og foran knærne på bakbeina (sallanders). Når dette først har startet, er det sjelden man blir kvitt det. Forsøk på å fjerne dem kan ofte skape mer problemer. Som regel skaper de ikke mye problemer, men kan bli sprukne, vonde og betente innimellom. Hvis de har en tendens til å sprekke kan det være lurt å bruke en mykgjørende krem.

Mallanders og sallanders var vanlig hos tunge raser når de var i arbeid, og var vel beskrevet i veterinære bøker på den tiden.

BEHANDLING OG FOREBYGGING

 • Behandling av hovskabb er mulig, men det er omtrent umulig å eliminere det fullstendig fra en hest. Midden lever i miljøet rundt, og på andre hester, og kan ofte føre til ny smitte.
 • Ny smitte er derfor frustrerende vanlig og jevnlig behandling er nødvendig for mange hester.
 • For å eliminere midden fullstendig, krever det behandling av alle hestene på eiendommen på samme tid, samtidig som man desinfiserer stallene og sørger for at stedet står i fred i minimum 70 dager.
 • Barbering/klipping av hovskjegget vil gjøre det lettere å behandle lokalt, men hjelper ikke til å fjerne problemet.
 • Det er mange tradisjonelle behandlinger som kan hjelpe, f.eks mineralolje og svovel, men andre behandlingsformer som brukt motorolje er ubrukelig og farlig.

EFFEKTIVE BEHANDLINGSFORMER

Ivermectin - den aktive ingrediensen i mange ormekurer, som Eqvalan. Ivermectin ormekur som gis oralt kan bidra til å redusere antall midd, men virkemiddelet ser ikke ut til å nå huden i store nok doser til å kunne eliminere midden. Å bruke ivermectin løsninger som shampoo kan hjelpe, men er veldig klinete. To injeksjoner med ivermectin med 10 dagers mellomrom fungerer bra, men noen hester kan få bivirkninger, så det er ikke anbefalt.

Doramectin - «Dectomax» er en parasitt (ormekur) injeksjon tilsvarende ivermectin.Selv om den ikkeer ønskelig å bruke på hest, brukes den allikevel ofte. Den ser ut til å være trygg og fungerer generelt bra. To injeksjoner (under huden eller i muskelen) med to ukers mellomrom, er vanlig å gi. Dette er som regel den behandlingen vi anbefaler.

Fipronil - «Frontline spray» påføres beina. Dette lusemiddelet for hund/katt vil drepe midden, men er dyrt å bruke da man trenger store mengder av middelet.

Permetrin - «Deosect», «Switch» etc. kan fungere for å drepe midden, men er ikke potent nok til å eliminere den helt.

Lime sulphur - Vask med lime sulphur ser ut til å fungere for å holde midden på et lavt antall, spesielt hvis man gjør det ukentlig, og lar det være på beina (ikke skylle bort). Dessverre kan lime sulphur sette farger på klær og lukter svovel (råtne egg).

Shampo med selenium sulphid - Disse shampoene vil drepe midden og redusere flass og skorper hvis man bruker det jevnlig. Det finnes ikke slike produkter for dyr, men man kan bruke shampoo for mennesker som Head & Shoulders clinically proven (må bestilles på nett fra utlandet), eller Selsun shampoo fra apoteket.

Hvis du mistenker at hesten din har hovskabbmidd, ta kontakt med din veterinær og be om den behandlingsformen som vedkommende anbefaler. Be også veterinæren sjekke med en dyp skrapeprøve om dette er midd (vær obs på at man ikke alltid får positivt svar på en skrapeprøve selv om hesten har midd - veterinæren gjør en vurdering ut fra symptombildet).

Kilde: Chorioptic Mites.indd (liverpool.ac.uk)

Oversatt til norsk av Camilla Carcary