Rasebeskrivelse

07.06.2020
Cob's of Norway Aurora
Cob's of Norway Aurora

Gypsy Cob'en skal fremstå som en sterk, solid, kompakt og kraftfull hest, kombinert med mengder av behåring; både man, pannelugg, hale og hovskjegg.

Gypsy Cob'en er utpreget rolig, men er glad i å arbeide. Den er nysgjerrig og tillitsfull, lærenem og modig. Det er en hest som heller stopper opp og avventer enn som løper vekk. Den er samarbeidsvillig både ved håndtering og ved ridning og kjøring. Den skal også være vennlig i omgang med såvel andre hester som andre dyr.

Gypsy Cob'en kan være i alle høyder, men den må ikke avvike i type uansett høyde.

Alle farger, unntatt blåøyd hvit, er tillatt

Gypsy Cob'en skal fremstå som en sterk, solid, kompakt og kraftfull hest, kombinert med mengder av behåring; både man, pannelugg, hale og hovskjegg.

Hodet ønskes forholdsmessig lite og nett, men i proporsjon til hesten forøvrig. Tunge hoder og konvekse profiler (Roman Nose) ønskes ikke. Ørene skal være nette og vel ansatte, lange ører ønskes ikke. Det skal være god bredde mellom øynene som ønskes store, runde og uttrykksfulle. Blå øyne og svak pigmentering aksepteres.

Halsen skal være vel ansatt, sterkbygget, middels lang og kompakt. Ønskes frihet mellom hodet/hals, hingster kan gjerne ha godt muskelsatt overlinje.

Skuldrene skal være lett skrånende, av passende lengde. Manken skal være veldefinert og middels lang. Ryggen skal være kort og godt muskelsatt. Kroppen skal være preget av god dybde og bredde, brystkassen vid og kraftfull. Utpreget godt hvelvet kroppsform. Krysset skal være avrundet, bredt og godt muskelsatt (apple-shape). Betydelig overbygde hester er ikke ønskelig. Toppet og hellende kryss er uønsket. Halen er vel ansatt, ikke for høy og ikke for lav.

Lemmene skal være velstilte og føre med velmarkerte ledd. Framknær skal være veldefinerte, flate og brede. Hasene skal være veldefinerte og ikke for kraftige. Det ønskes korte, flate piper med kraftig beinstruktur. Kodene er velvinklet og av god lengde.

Høvene er sterke, velformede og i proporsjon til kroppsbygning.

Sessa og Mellow
Sessa og Mellow

Behåring:

Manen skal være av kraftig hårkvalitet og mengde, utpreget velbehåret. Halen skal være naturlig, lang og ha kraftig hårkvalitet. Hovskjegget er et karakteristisk og dekorativt trekk hos en Gypsy Cob. Mengde hovskjegg kan variere noe. Det skal i det minste starte hovskjegg fra kneet og ned, samt hasen og ned, og omkranse hoven rundt hele. Hovskjegget bør være glatt og fin kvalitet, kruset kan aksepteres men er ikke ønskelig. Strukturen bør være fin. Kraftig mengde hovskjegg bør alltid vektlegges positivt.

Bevegelser: 

Bevegelsene er aktive, rettlinjet og fremadgående med god energi. Skrittet er taktfast, middelslangt. Travet er regelmessig med kraftfull kne og haseaksjon uten utpreget løft. Galoppen er rommelig med god naturlig bæring 

Cob's of Norway Aurora
Cob's of Norway Aurora